Pasteis de Natas przepis. Portugalia to nie tylko plaże i wspaniała pogoda. Portugalia to także fantastyczna i bogata kuchnia. Dania portugalskie są niezwykle pomysłowe i smaczne.

Nie wiem, dlaczego w dziale SMAKI na Naszych Szlakach tak rzadko pojawia się moja ulubiona kuchnia śródziemnomorska. Na dokończenie wciąż czeka artykuł o greckiej oliwie, produkcie zdrowym i smacznym, a także o niesamowitych owocach morza z Majorki.

Dziś jednak będzie na słodko i smacznie, a czy zdrowo? No cóż, różnie mówią.

Pasteis de Natas przepis smaczny portugalski deser i przysmak

Portugalskie słodycze są prawdziwą rozkoszą dla wyrafinowanych smakoszy, jakimi są członkowie Naszych Szlaków.

Spacerując po Faro i innych miasteczkach wybrzeża Algarve, byliśmy zaskoczeni ilością kawiarenek i cukierni serwujących najrozmaitsze wypieki i ciasta. Gdyby nie nasza, legendarna już niezłomna wola i zdolność panowania nad pożądaniem, przez te wszystkie ciastka, kremy i budynie nie starczyłoby czasu na zwiedzanie.

Portugalia i słodycze oraz inne przysmaki

Każdy kraj ma swoje niepowtarzalne ciasta i desery związane z historią i kulturą danego rejonu. Na Majorce są to ślimacze drożdżówki Ensaimada Mallorca, na Krecie ociekająca słodkim sosem Baklava. W Polsce pyszne Kremówki i Ptysie natomiast w Portugalii to oczywiście Pasteis de Natas. Przypominają one trochę tarte, która popularna jest na Wyspach Brytyjskich, tam jednak jada się ją z szynką i przyprawami.

Portugalskie Pasteis de Natas to małe talerzyki z ciasta francuskiego wypełnione masą budyniowo-jajeczną. Być w Portugalii i nie spróbować tych ciastek to grzech, podobno śmiertelny.

Co robić w Faro i Algarve oraz ile to kosztuje

  • Wynajmij auto, które pozwoli ci przemieszczać się wygodnie i zobaczyć więcej.
  • Znajdź nocleg w wygodny i prosty sposób i nie przepłacaj.

Przepis na ciastka Pasteis de Natas

O Pasteis de Natas rozmawialiśmy ze znajomą Portugalką, zdradziła nam ona stary, rodzinny przepis na to cudo. A oto wyciągnięta podstępem stara receptura.

Pasteis de Natas potrzebne składniki

  • płaty ciasta francuskiego
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • mleko – szklanka i 1/4 szklanki
  • cukier – pełna szklanka z dużym czubkiem albo dodajcie jeszcze jedną łyżkę.
  • cynamon – najlepiej taki oryginalny z laskach
  • niecała szklanki wody
  • ekstrakt z wanilii duży, gdyż wanilii nigdy za wiele
  • duże żółtka jakieś 6 sztuk

Jak to wszystko poskładać w pyszne Pasteis de Natas

  • Na początku mieszamy mleko, niewiele jakąś ¼ szklanki z 3 łyżkami mąki i ekstraktem z wanilii i niech poczeka.
  • Podgrzewamy wodę z cukrem i cynamonem aż do wrzenia.
  • Gotujemy mleko i zalewamy nim mąkę, jednocześnie dodajemy wcześniej przygotowaną wodę z cukrem i cynamonem.
  • Zostały jeszcze żółtka. Trzeba je roztrzepać i dodać do tego, co upichciliśmy wyżej.
  • Wszystko razem ponownie zagotować ciągle mieszając. Gdy zacznie wrzeć, przestać!
  • Teraz pora na ciasto. Należy nim okleić foremki do muffinek, warto się przyłożyć, by na końcu wszystko ładnie wyglądało.
  • Teraz przygotowaną wcześniej masę jajeczną wlewamy do wyklejonych ciastem foremek.
  • To, co udało nam się przygotować, wstawiamy do pieca.
  • Ustawiamy temperaturę na 290 stopni i pieczemy 9 minut. Większość piekarników ma temperaturę maksymalną 250 stopni, musimy więc nasze ciastka potrzymać w nim nieco dłużej.
Pasteis de Natas z Portugalii
Portugalskie słodycze i ciasta wyglądają pięknie i smakują obłędnie

I proszę, Pasteis de Natas  gotowe

Portugalczycy uwielbiają słodycze i wcale nie widać na ulicach otyłych z tego powodu ludzi. Pocieszeni tym spostrzeżeniem nie odmawialiśmy sobie zbyt wiele.

Słodycze z Portugalii ciekawostki

Oczywiście poza Pasteis de Natas w portugalskich cukierniach znajdziecie wiele innych przysmaków. My raczyliśmy się bardzo dobrym blokiem czekoladowym, pełnym orzechów i bakalii. Znaleźliśmy też ciastka podobnie nieco do opisanych przez Michała, czeskich trdelników.

Zachęcamy Was do próbowania lokalnych specjałów. Gdy traficie na coś niezwykłego, koniecznie napiszcie o tym na adres Naszych Szlaków,  z wielką przyjemnością opiszemy Wasze znalezisko.

Podczas przerwy na kawę dobrze jest też zapoznać się z historią tego, co jecie, a obiecuje, że zapamiętacie te chwile na długo. 

Smacznego ! 🙂


Portugalska kawiarnia. Piotr Kiżewski
Portugalska kawiarnia pełna pokus.
Portugalia - słodycze i desery
Portugalia – Słodkie ciasto francuskie.
Portugalia - słodki blok czekoladowy
Portugalia – słodki blok czekoladowy.
Portugalia - pomarańcze na ulicy
Portugalia – Wychodząc z kawiarni można sięgnąć po owoce by zagłuszyć wyrzuty sumienia 🙂