Przepis na pączki papanasi prosto z Rumunii.

Rzadko, ale naprawdę rzadko z moich ust można usłyszeć:

Boże, jakie to pyszne. – Jeżeli chodzi o słodycze. Ot, jak coś tam jest słodkiego, to raczej zjadam bardziej z grzeczności, a nie bo nie mogę się opanować. Co by tu dużo opowiadać o moich predyspozycjach kulinarnych – nad ciasto przekładam schabowego i tyle.

Jednak w Rumunii wydarzyło się coś niespodziewanego. Patrząc na deser, który Ewa zamówiła sobie w przytulnej restauracji tuż przy ryneczku w Sybinie, nabrałem ochoty, by spróbować, czy faktycznie to cudo, które jej przynieśli, smakuje tak dobrze, jak wygląda i wiecie co?! Do wspomnianego już schaboszczaka dorzucam kolejną pozycję, czyli Papanasi. Ten deser powalił mnie na łopatki i bez skrępowania porwałem żonce z talerza większość słodyczy.


Pączki papanasi cóż to takiego


Jednak zanim przejdę do przepisu, który pozwoli wykonać Papanasi w zaciszu domowej kuchni, choć odrobinę powiem, co to w ogóle jest i skąd taka nazwa. Jak pewnie zdążyliście się zorientować, są to pączki serowe, które najprawdopodobniej przybyły na tereny Mołdawii  prosto z imperium austro-węgierskiego, do którego zaś wcześniej przywędrowały ze średniowiecznej Danii.

To właśnie w Mołdawii je, że tak powiem, udoskonalono, osiągając praktycznie deser idealny. Oczywiście mam tutaj na myśli Mołdawię historyczną, czyli krainę w środkowo-wschodniej Europie, podzieloną dzisiaj pomiędzy Rumunią, Mołdawią i Ukrainą.

Czyli wiemy już, kto jest odpowiedzialny za to, że polubiłem słodycze, to jeszcze dowiedzmy się co też stoi za słowem Papanasi. Z tego, co udało mi się odszukać, nazwa pochodzi najprawdopodobniej od łacińskiego „papa” lub „pappa” dźwiękonaśladowczego słowa używanego przez małe dzieci oznaczającego ni mniej, ni więcej niż jedzenie.

Spostrzegawczy pewnie już zauważyli, że bardzo podobne słowo istnieje w naszym języku. No chyba każdy zna słowo „papu” także oznaczające jedzenie i wymawiane przez dzieci nieumiejące jeszcze dobrze mówić. Przypadek? Nie sądzę! J Tak więc skoro już wszystko wytłumaczyłem, przejdźmy do kuchni, by przygotować sobie Papanasi.


Przepis na dobre pączki papanasi prosto z Rumunii


Zaczynamy od składników, jakie potrzebne będą do naszego planu.


Składniki na 9 sztuk pączków papanasi


  • 250 g sera twarogowego, najlepiej trzykrotnie mielonego jak na sernik (a jak macie możliwość to najlepiej rumuński serBranza de Vaci”,
  • 1 jajo oczywiście kurze (broń Boże kogucie),
  • 1 żółtko,
  • około 250 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • skórka z jednej cytryny lub pomarańczy,
  • jedna łyżka soku z cytryny,
  • pięć łyżek cukru,
  • szczypta soli,
  • 300 ml śmietany kremówki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • słoik dżemu, najlepiej lekko kwaśnego – może być truskawka lub jagodowy.

Przygotowanie ciasta na rumuńskie pączi papanasi


Bierzemy michę taką, by mieszając nie napaskudzić zbytnio i wrzucamy do niej twaróg, jajo, żółtko, sól, cukier, sok z cytryny i skórkę, po czym wszystko miksujemy. Gdy już uzyskamy jednolitą masę stopniowo, należy zacząć dodawać mąkę z sodą oczyszczoną, dzięki czemu uzyskamy sprężyste ciasto.

Pączki rumuńskie - Papanasi ze śmietaną i dżemem
Pączki rumuńskie – Papanasi ze śmietaną i dżemem.

Teraz dopiero zaczynamy zabawę.

Najpierw rozwałkowujemy ciasto tak, by miało grubość około 8 mm, po czym wycinamy przy pomocy czegoś okrągłego (najlepiej szklanki) dziewięć większych kółek, z których środka musimy wyciąć kolejne mniejsze kółeczko, tworząc oponkę lub jak kto woli donata.

By nasze papanasi było kompletne, to z pozostałego ciasta musimy ręcznie wykonać kuleczki, które przykryją dziurkę oponki. Tak przygotowane ciasto wrzucamy bezceremonialnie do rozgrzanego oleju, by się usmażyły, dokładnie tak samo, jak w przypadku naszych pączków tłustoczwartkowych. Po usmażeniu wykładamy papanasi na papierowy ręcznik do odsączenia resztek tłuszczu i ostygnięcia.

Ubijamy śmietanę z dwoma łyżkami cukru pudru, którą po schłodzeniu pączków wykładamy w dziurkę pączka. Na wierzch śmietany oczywiście dżem. Dziurkę przykrywamy kuleczką, tworząc coś na wygląd bałwanka i voila.

Można podawać 🙂