Frittata to popularna potrawa we Włoszech i innych krajach basenu morza śródziemnego.
Wędrówki po świecie pozwalają zobaczyć cuda, jakie udało się stworzyć naturze i czasem człowiekowi. Jednak nie tylko pięknymi widokami, szumem fal, błękitnym niebem i wiatrem wiejącym prosto w twarz człowiek żyje. By szczęście było kompletne potrzeba bardziej przyziemnych przyjemności, takich jak jedzenie i picie.
Podróże pomagają nam również, zbliżyć się do kulinarnych zwyczajów i tradycji innych krajów, często zupełnie różnych od tych z jakimi zetknęliśmy się wcześniej. Dziś opowiemy o jednej z potraw, którą mieliśmy przyjemność skosztować w oryginalnym wydaniu na północy Włoch w miejscowości Ravenna.
Frittata pyszny włoski omlet
Frittata to włoski omlet popularny szczególnie na południu kraju. Lecz i na północy Włoch można trafić na dobrze przygotowaną jajeczną potrawę. My zatknęliśmy się z nią podczas wizyty w jednej z rodzinnych restauracji na wybrzeżu Adriatyku w Ravennie. Jest to znana i popularna miejscowość nad samym morzem.
W miejscach takich jak to, ważne jest, by dobrze wybrać restaurację, gdzie będziemy się stołować. Radzę szerokim łukiem unikać jadłodajni w mocno turystycznych dzielnicach, gdzie pełno jest szykowanych pod turystów potraw. By dobrze zjeść trzeba zapuścić się w głąb miasta, tam gdzie żyją i pracują lokalni mieszkańcy.
Kuchnia włoska jedna z najsmaczniejszych na świecie
Lokalną kuchnię warunkują między innymi, położenie geograficzne, klimat, kultura i historia kraju. Włochy położone są w samym środku basenu Morza Śródziemnego. Dzięki temu tutejsze potrawy są połączeniem stylów pochodzącym z wielu, czasem zupełnie odmiennych kultur.
Włoska kuchnia to przede wszystkim prostota, różnorodność, jakość i sezonowość. Dominują tu wszelkiego rodzaju makarony, owoce morza, pieczywo i oczywiście pizza.
Frittata – Tradycyjne włoskie danie z jajek i dodatków
Dzisiejsza bohaterka naszej podroży po kulinarnych szlakach świata, z którą pokochaliśmy się od pierwszego wejrzenia, zrobiła na nas tak duże wrażenia i smakowała nam tak bardzo, że często gości na naszym stole.
Frittata to rodzaj omletu zapiekanego z warzywami, mięsem, owocami morza i wszystkim co sobie tylko wymyślicie. Nasz przepis oparty jest na tradycyjnej, przygotowywanej przez mieszkańców Rimini recepturze. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności. Jest to wersja wegetariańska, choć nic nie stoi na przeszkodzie byście dodali do niej szynkę, kiełbasę czy kurczaka.
Produkty na 2 duże porcje
- 1 czerwona papryka,
- 3 pomidory,
- 2 cebule (dla urozmaicenia można użyć jednej białej i jednej czerwonej),
- 5 większych pieczarek,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- 6 plastrów sera żółtego,
- oliwa z oliwek,
- garść szpinaku,
- przyprawy i zioła w zależności od upodobań (my użyliśmy soli, pieprzu, tymianku i rozmarynu).
Ważne jest by produkty były umyte, świeże i dobrej jakości. Gdy zbierzemy już wszystko co potrzebne możemy przystąpić do tworzenia pysznego, tradycyjnego omletu we włoskim stylu.
Frittata – Przygotowanie omletu
- Na początek kroimy produkty w średnią kostkę,
- na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek,
- wrzucamy do niej pokrojony czosnek i lekko smażymy,
- po czosnku dodajemy cebule w średniej kostce i również zarumieniamy,
- dodajemy pokrojone w plastry pieczarki,
- następnie na patelnię trafiają pomidory i papryka,
- w tym monecie lekko solimy,
- gdy nasze warzywa dochodzą na wolnym ogniu, my ubijamy jajka dodając do nich zioła i resztę przypraw. W moim przypadku był to pieprz czarny, tymianek i rozmaryn. Jajka powinny być bardzo dobrze ubite z wyraźną pianą na górze,
- na patelni po raz ostatni mieszamy smażące się warzywa, delikatnie wlewamy jajka i nie mieszamy więcej,
- całość zostawiamy na małym ogniu na około 5 minut,
- na górę układamy liście szpinaku, a gdy jajka lekko się zetną dodajemy plastry sera,
- rozgrzewamy grill w piekarniku i ustawiamy patelnię jakieś 10 centymetrów pod grzałką,
- w ciągu 5 do 10 minut jajka na górze powinny ściąć się zupełnie, a ser przyjemnie zmienić kolor na złoty.
Omlet podajemy prosto z pieca. Świetnie smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem smarowanym majonezem.
Życzymy smacznego!
PS. Sam nabrałem ochoty na frittatę 🙂
Jajka i ciekawostki z nimi związane
- Jajka w kuchni wydają się gościć od zawsze. Nim ludzie osiedli i zbudowali miasta, zajmowali się zbieractwem. Już wówczas znalezienie gniazda z jajami było wielkim wydarzeniem i pyszną przekąską.
- Pierwsze wzmianki o udomowionych kurach pochodzą z Indii. Tam jednak jajka od domowych kur uważano początkowo za nieczyste i karmiono nimi zwierzęta. Z czasem jednak trafiły one na stoły w każdym zakątku świata.
- Grecy nauczyli się przyrządzać z nich omlety, a Rzymianie piec ciasta.
- W Starożytnym Egipcie jajko było symbolem życia i płodności.
- W Europie czarownice wróżyły przyszłość młodej matce i jej dziecku ze skorupek rozbitego na kamieniu jajka.
- Kościół przez całe wieki zakazywał jedzenia jak w czasie postu. Przyczyną była jego symbolika związana z płodnością, a także to, że jajko uważane było w średniowieczu za afrodyzjak.
- W średniowieczu jajko w skorupce gotowane na twardo, uważano za bezpieczne jedzenie, gdyż nikt nie potrafił go zatruć. Dlatego też królowie i możni ówczesnego świata, którzy obawiali się zamachów na swoje życie, jadali jajka niemal codziennie.
- Zwyczaj jedzenia jajek na śniadanie przypisuje się Ludwikowi XV, królowi Francji z dynastii Burbonów. Codziennie rano siadał na balkonie gdzie podawano mu jajko na miękko. Ceremoniałowi temu przyglądały się całe tłumy zebrane pod pałacem. Gdy jeden z dworzan wykrzykiwał, że król właśnie obciął górną część jajka, tłumy wiwatowały.
- W słowiańskiej tradycji jajko symbolizuje odrodzenie, miłość i płodność. Zostało zasymilowane przez chrześcijaństwo i dziś podczas Wielkanocy malujemy jajka i zdobimy je na różne sposoby.
- Używając jajek w kuchni należy pamiętać, że to żółtko ma większość substancji odżywczych, a nie białko.
- Gdy jajko zanurzone w wodzie będzie pływało na powierzchni oznacza to, że jest stare.
- W Anglii popularny jest dowcip o Szkotach. Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów „… pożycz od sąsiada dwa jajka…
Inne ciekawostki o jajkach
- Skład chemiczny jajek jest bardzo podobny do składu krwi. W Starożytnym Egipcie kucharki, gdy zabrakło jajek, piekły ciasta i potrawy zastępując je krwią.
- Najgroźniejsze niebezpieczeństwo na jakie jesteśmy narażeni jedząc jajka to zarażenie salmonellą.
- Podczas wysiadywania jaj, kura obraca je delikatnie około 50 razy dziennie.
- W Ameryce Południowej żyje rodzaj kury zwanej Araucana, która znosi kolorowe jajka. W repertuarze ma niebieskie i czasem czerwone. Niestety złote się nie trafiają.
- W ciągu roku kura może znieść nawet 340 jaj.
- Jajka posiadają cysteinę, jest to substancja, która rozkłada aldehyd octowy powstający w organizmie po spożywaniu alkoholu. Dlatego też jajka są idealnym remedium na kaca.
- Rekordowo wielka jajecznica, składająca się z 5 tysięcy jaj, została usmażona w Polsce w miejscowości Gołdapi.
- W Angielskich pubach na kontuarach stoją ogromne słoje z octem i pływają w nich gotowane jajka. Podobno jest to idealna przekąska do piwa. Próbowałem i się nie zgadzam.
- Długo uważano, że brązowe jaja są zdrowsze. Oczywiście to rasistowska bzdura, nie osądzajmy jajek po kolorze. Do tego jeszcze jak z brązowego jajka zrobić ładną pisankę?
- W łatwy sposób można sprawdzić czy jajko jest ugotowane czy surowe. Gdy nim zakręcić na stole to ugotowane jajko będzie się obracało bez wielkich problemów, natomiast surowe ni w ząb.
- W Kłodzku stoi most zwany „Mostem na jajach„. Nazwę zawdzięcza temu, że okoliczni chłopi zmuszeni byli dostarczać budowniczym białka jaj, które dodawano do zaprawy.
- No i na koniec tradycyjne już pytanie: Co było pierwsze? Jajko czy kura?